Кръщенето и опелото в столичните храмове скочи до 100 лв. Епархийският съвет

...
Кръщенето и опелото в столичните храмове скочи до 100 лв. Епархийският съвет
Коментари Харесай

Скок на цените на църковните служби в София


Кръщенето и опелото в столичните храмове скочи до 100 лева Епархийският съвет на Софийска митрополия увеличи цените на предлаганите услуги, считано от 15 януари 2023 година

Кръщението в Софийска епархия към този момент коства 100 лева, като тази сума включва: купел – 40 лева, кръщелно удостоверение – 15 лева, благотворителна марка – 5 лева и заплащане на свещеника – 40 лева. 

Венчавката пък коства 150 лева, което включва: венци – 40 лева, венчални свидетелства 2 бр. – 30 лева, благотворителни марки 2 бр. – 10 лева, архиерейска грамота - 20 лева, възнаграждение за свещеника – 50 лева Заедно със свидетелството за венчавката обаче младоженците настрана заплащат за хор, както и таксата за фотоси в храма – 50 лева

Опелото към този момент е на цена от 100 лева, св. Четиридесетница – 40 лева, панихидата – 50 лева, а издаване на препис на църковен документ – 25 лева, оповестява църковният уебсайт dveri.bg.

В окръжното на Софийска епархия се показва, че за небогати енориаши погребението може да се извърши безплатно с решение на църковното настоятелство.

Окръжното на Софийска епархия задължава свещениците да издават разписка за всяка получена сума, а избраните от Епархийския съвет такси трябва да се слагат на видно място във всички храмове и да се съблюдават прецизно.

Отбелязва се също по този начин, че новите такси са пределни. Според обстоятелствата свещеникът може да понижи възнаграждението си и даже да се откаже от него, само че не може самоволни до усили таксите.

Много от храмовете още не са получили формален документ за променените цени на църковните такси.

Столични свещеници разясняват пред БТВ, че посочените пределни цени не могат да са дефинитивни, тъй като в тях не са калкулирани разноските на храмовете. Един приблизително огромен храм в София всеки месец заплаща близо 2000 лева за отопление, настрана са разноските за ток и вода, както и възнаграждение на клисари.

В края на годината всеки храм дава на митрополията 5% от оборота си, което включва освен приходите от тайнства, треби и скъпи бумаги, само че и събраното в дарителските касички на църквата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР